top of page

Başarılı Bir Çocuk Kitabı Nasıl Yazılır?

Bir çocuk kitabı yazacaksanız, iyi bir çocuk kitabının ne demek olduğunu bilmelisiniz. Bu konu çok açık gibi görünse de yeni yazarlar tarafından genellikle ihmal edilebiliyor.

İşte bu yüzden bazı yazarların kitaplarını harika kılmak için daha çok çalışma, daha fazla okuma ve pratik yapma gereksinimleri var.

Bir kitap yayınlamak hem para hem de zaman açısından maliyet gerektirir, bu nedenle bir çocuk kitabı yayınlayacaksanız, onu harika yapın!

Öncelikle de kendinize şu soruyu sorun…




Bir çocuk kitabını klasik yapan nedir?

Herhangi bir iyi hikayenin klasik olması için genel kurallardan biri ana bileşenlerinin okurda güçlü bir duygu uyandırmasıdır.

Sevdiğiniz herhangi bir hikayeyi düşünün, sizi mutlaka duygusal bir yolculuğa çıkarıyordur. Çocuk kitabı yazmak için aklınıza gelen fikir çocukların duygularını uyandırıyor mu?

Eğer cevap evet ise uzun süreli başarı garanti demektir.


Başarılı bir çocuk kitabı yazmak zor mu?

Herkes çocuk kitabı yazabilir ama bu onun iyi bir çocuk kitabı olacağı anlamına gelmez.

Bu yüzden bir anlamda zordur. Ama aynı zamanda iyi bir teknik donanımla çok da zor değildir.

Bu yüzden kitabınızın iyi olması ve kendini farklılaştırması daha da önemlidir.

Farklılaşma demek hangi bileşenlerle oynayıp onlarda fark yaratacağını bilmekle başlar.

Bir çocuk kitabının en önemli unsurlarını güçlü, duygu uyandırıcı ve farklı kılabilirseniz başarılı bir çocuk kitabı yazmak kaçınılmaz olacaktır

Bu unsurlar da şu şekilde sayılabilir;


  • Ayırt edici ve akılda kalıcı karakterler

Karakterler, bir çocuk kitabının tartışmasız en önemli unsurudur. Unutulmaz bir karakter olmadan çocuklar kitapla duygusal bir bağ kuramazlar.


  • İkna edici diyalog

Gerçekçi diyaloglar için çocuklarla vakit geçirmek gerekir. Onlarla vakit geçirmeden nasıl konuştuklarını bilemezsiniz. Bu yüzden çocuklarla takılın ve onları dinleyin.

Yazınızdaki diyalog doğal değilse veya gerçeğe uygun değilse, kitabınız hit olmayacaktır.


  • Güçlü çatışma ve gerilim

Aksiyon ve gerilim hikayenizi sürükleyici kılar. Bu yüzden kitabınız için düşündüğünüz konu güçlü bir çatışma ve gerilim içermelidir.


  • Güçlü dramatik yapı

Karakterleriniz ne kadar güçlü olursa olsun, yine de harika bir hikayeye ihtiyacınız vardır. Bu nedenle güçlü bir çatışma yaratın ve karakterin onu çözdükçe öğrenmesini ve büyümesini sağlayın.

Dramatik yapı boyunca da daha küçük olaylar, aksilikler, sürprizler ve başarısız veya yanlış çözümler sunarak ilgili arttırın.

  • Tatmin edici bir son

Çocuk kitapları, okuyucuyu merakta bırakan hüzünlü veya çözülmemiş sonların yeri değildir. Hikaye onları maceralı bir yolculuğa çıkarabilir ve sonun da tatmin edici ve mutlu olması gerekir.


  • Sesli okuması zevkli olması (küçük çocuklara okumak için)

Yüksek sesle okunan kitaplar ebeveyn için de sevilebilir olmalıdır. İyi bir çocuk kitabının diğer tüm unsurlarına sahipseniz, bu hedefe ulaşmaya çok daha yakın olacaksınızdır. Ancak tüm bunlara rağmen, yine de kendi kitabınızı yüksek sesle okumanız ve kitabın iyi aktığından ve sesli okumanın iyi hissettirdiğinden emin olmanız gerekir. Garip ifadeler, sonsuz uzunlukta cümleler iyi bir okuma deneyimi sağlamaz.


  • Çekici illüstrasyonlar

Resimli çocuk kitaplarının ilgi çekici illüstrasyonlara ihtiyacı vardır. Dünyanın en iyi hikayesini yazabilirsiniz ama çizimleriniz kötüyse bu hikayenizi itici kılacaktır.


Yukarıdaki noktalardan herhangi biri veya tümü, bunu başarmanıza yardımcı olacaktır.

Yani bu bileşenlerin ne olduğunu bilip onlara hakim olunduğunuzda başarı da eş zamanlı olarak gelecektir.


Kendine bir başlangıç noktası arayan ya da kendini çocuk kitabı alanında uzmanlaştırmak isteyenlerdenseniz videolu dersler, ders notları, hikaye çalışmaları, podcastler ve alanında uzman eğitmenlerle canlı etkinlik ve etütlerden sınırsızca faydalanabileceğiniz Çocuk Kitabı Akademi’ye hemen üye olabilirsiniz.



2.380 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page