top of page

İyi Bir Hikaye Yazmak için Eksiksiz Bir Kılavuz

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2022

İyi bir hikaye yazmak için sahip olduğunuz yetenek dışında bilmeniz gereken bir çok etmen ve uygulamanız gereken kural var.

Bunlar hikayeyi besleyen, güzelleştiren ve okunulası kılan noktaya taşıyan şeyler.

Tüm bunları konuşmadan önce ise bilmeniz gereken bir şey var.

İster roman, roman, kısa öykü veya gerçek hayattan uyarlanmış bir hikaye yazıyor olun, farklı sesler ve stiller denemekten asla korkmayın. Farklı hikaye yazma teknikleri, hikaye fikirleri ve hikaye yapıları ile deneyler yapın. Sizin için neyin işe yaradığını görün ve işe yaramayanları atın gitsin. Malzemeniz ve süreciniz sizi kendi kurallarınıza yönlendirecektir.


Sonrasında ise kurgunun en değerli parçalarıyla eşsiz buluşmanız başlıyor demektir.


İyi bir hikaye için şunlara çok dikkat etmelisiniz;

Unutulmaz karakterler yaratın.

Karakter ve hikayedeki olay birbirinden ayrılamaz çünkü anlattığımız şeylerde var olan her şey bir kişinin ya da kişilerin başlarına gelen şeydir.

Bir yazar olarak göreviniz, karakterleriniz hakkında bilgi edinerek çevrelerindeki dünyayla nasıl etkileşime girdiklerini gözlemlemektir. Karakterlerin - gerçek insanlar gibi - hobileri, evcil hayvanları, geçmişleri ya da takıntıları vardır. Romanınız için karakterinizin bu yönlerini anlamanız çok önemlidir. Böylece karşılaştıkları olayların baskısı altında nasıl tepki verebileceklerini anlamak için gerekli donanıma sahip olursunuz.



Atmosferi incelikle örün.

Kurguda atmosfer; son derece önemli bir kurgu öğesidir. Ona bir karaktere davrandığınız gibi davranmalısınız. Hikayenizin ruh halini iletmesine izin vermeli ve zaman içinde kendini daha fazla ortaya çıkarmasına vesile olmalısınız. Sizi heyecanlandıran yerleri seçerek, nispeten sıradan sahneleri daha çekici olanlara dönüştürebilirsiniz.

Atmosfer size yazacağınız bölümler için ilham verebilir ve hatta hikayenizin gidişatını şekillendirebilir. Yazmanın ilk aşamasında yaptığınız tüm araştırmalar, daha önce size tanıdık gelmeyen belirli bir caddeyi, parkı veya başka bir yeri tanımlamaya ihtiyaç duyduğunuzda, oldukça kullanışlı olacaktır.

Çatışmanın çeşitlerini bilin.

Her hikaye bir çatışmadan doğar. Bir şeylerin hikaye olması için karakterlerin başına bir şeylerin gelmesi gerekiyor. Bir romanda olup bitenlere bu durumlara da çatışma denir.

İki tür çatışma vardır:

  1. İç çatışma (içten gelen bir tehdit)

  2. Dış çatışma (dışarıdan bir tehdit)

Her iki çatışma türü de anlatıda gerilim yaratır ve hikayeyi ilerletmeye yardımcı olur. Çatışma, dramatik yapı kadar karakter gelişimini de yönlendirir. Çatışma ayrıca hikayenize katmanlar ekler.


Doğal diyalog kullanın.

Gerçek hayatta, konuşmanın birçok fazlalığı veya sesi vardır. Hmmm ve ııh ya da hı hı gibi.

Ancak konuşmanın doğal akışı gerçek bir dayalıg oluşturmaz.

Kurgudaki diyalog hem daha keskin hem de seçici olmalıdır. İnsanların birbirinden ne istediğini ortaya çıkarmak, karakteri ortaya çıkarmak ve güç mücadelelerini dramatize etmek için kurguda geçen konuşmalar her zaman kısaltılmış şekilde yazılır.

Doğru diyalog kurmak için karakterlerinizin nasıl konuştuğunu anlamalısınız. Bu muhtemelen geldikleri yerden, sosyal sınıflarından, yetiştirilişlerinden ve sayısız diğer faktörden etkilenen bir durumdur.

Bu nedenle iyi diyaloğu nasıl yazacağınızı bilmediğinizde harika bir kurguyu sıkıcı bir

hikayeye çevirme ihtimaliniz olduğu gibi tam tersi şekilde iyi diyalog sıradan bir hikayeye tempo ve tazelik katan en önemli etmen olacaktır.


Bakış açısını doğru belirleyin.

Hikayenizde hangi bakış açısı stratejisini kullanacağınızı belirlemenin bir yolu şu soruyu sormaktır: Öyküyü kimin sesi anlatıyor? Kime neyi, nasıl anlatmalırsanız hikayeye daha hakim olursunuz? Kullanabileceğiniz bakış açısı stratejileri şunlardır.


  • Birinci şahıs bakış açısı; "Ben".

  • Üçüncü kişi sınırlı bakış açısı; “o”

  • Karakter olmayan ve karakterlerden daha fazlasını bilen bir anlatıcının olayları okuyucuya aktardığı üçüncü kişi hakim bakış açısı

  • “Sen” zamiri etrafında yapılandırılmış ve roman uzunluğundaki eserlerde daha az yaygın olan, ancak kısa öyküler için iyi sonuç veren ikinci şahıs bakış açısı . Romanınız için en iyi bakış açısı stratejisine karar vermenin tek yolu farklı olanları denemektir. Yaptığınız denemeler neticesinde hikayeniz için doğru olanı kolaylıkla çıkarabilirsiniz çünkü yazı daha hızlı hareket etmeye başlayacak ve siz o ivmeyi hissedeceksiniz.


İster sanatsal bir çalışma olarak yazıyor olun ister yayınevlerinin dikkatini çekmeye çalışıyor olun, iyi bir hikayenin nasıl oluşturulacağını öğrenmek zaman ve sabır ister.

Bunun için her zaman kendinizi geliştirmeli ve daha iyi bir yazar olmak için çok çalışmalısınız.


Daha iyi bir yazar olmak ister misiniz?

Yazar akademimize katılarak yaratıcı yazarlık alanında edinebileceğiniz tüm dersleri videolu anlatımlar, ayrıntılı ders notları, podcastler ve alanında uzman eğitmenlerle aylık canlı etkinlik ve etüt aktiviteleri ile fikirleri sürükleyici anlatılara dönüştürmek için adım adım bir profesyonel yazara dönüşebilirsiniz.


1.224 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page