top of page

Çocuk Kitaplarında Hedef Kitle ve Konu Nasıl Belirlenir?

Her kitap projesi belli bir hedef kitleye göre oluşturulur. Siz bunu bilerek de yapsanız bilmeyerek de eseriniz mutlaka niş bir kitlenin ilgi alanına giriyor olacaktır.

Bu kitleyi belirleyip kendi kaleminize uyan kitleye hitap eden eserler yaptığınızda ise başarı kaçınılmaz olacaktır.


Çocuk kitaplarında da süreç tıpkı bu bahsettiğimiz şekilde işler.


Bu yüzden bir hedef kitleye sahip olmak güzel bir şey değil, esastır. Çocuk kitaplarında bu, belirli bir yaş grubunu hedeflemeyi içerir.


Yani siz bir kitabı hem 2 hem de 8 yaşındakiler için yazamazsınız. Bu bir yetişkine “benim kitabım hem korku, hem tarihi, hem bilimkurgu ve hem aşk romanları sevenler içindir." demekle aynı şey olacaktır.


Bu yüzden bir yaş grubu seçin ve o yaş grubu için yazılmış kitapları inceleyin. O zaman yazınızı ve çizimlerinizi o yaştaki çocuklar için mükemmel hale getirebilirsiniz.

Unutmayın, bütün çocuklar aynı şeyleri sevmez. Uzay yolculuğunu ya da baleyi seven çocuklar için yazabilirsiniz.

Yine de iki yaşındaki bir çocuk için yazılmış bir bale kitabı ile on yaşındaki bir çocuk için yazılmış bir bale kitabı farklı olacaktır.



Çocuk kitapları benzersizdir, çünkü iki kitleye hitap etmesi gerekir.

Kitap çocuklar içindir evet ama aynı zamanda kitapları çocuklarla birlikte satın alan ve okuyan yetişkinler de içindir.

Bu yüzden önce ilk satın alan olarak ebeveynin ilgisini çekmeniz ardından da çocuğun ilgisini çekecek eseri ortaya koymanız gerekecektir.


Bu iki hedef kitleyi de etkileyebilecek eserler çıkarmanın iki yolu vardır.

  1. hedef yaş grubunuzdaki çocuklarla zaman geçirin.

  2. o yaştaki çocukların ebeveynleri ve öğretmenleri ile konuşun.


İster çocuklarla ister yetişkinlerle konuşuyor olun, onlara çocuklarının neyi sevip neyi sevmediği hakkında sorular sorun. (Daha küçük çocuklar, konuşmadan daha fazla gözlem gerektirir.)


Ve onlara tam da şu soruları sorun;


  • Ne tür kitaplar okurlar?

  • Bir kitabı mükemmel yapan şeyin ne olduğunu düşünüyorlar?

  • Tekrar tekrar okumaktan hoşlandıkları kitaplar var mı? Niye o kitap?

  • Hangi tür kitaplar onların dikkatini hiç çekmiyor?

  • En sevdikleri filmler, diziler, oyuncaklar, eğlenceler vb. nelerdir?

  • Onları güldüren şeyler nedir?

Tüm bunları yapmak size oldukça fazla verimli bilgi sağlayacak ve eserlerinize yansıyacak temeli sağlam konular çıkarmanıza vesile olacaktır.


Hedef kitle analizini yaparken dikkat etmeniz gereken ve uygulayabileceğiniz farklı yollar da elbette ki var.

Birazdan sayacağımız yöntemler de, bir çoğu gözleme dayalı olmakla birlikte, yine çok faydalı bir hedef kitle çalışması yapmanıza olanak sağlıyorlar.

Ne yapın biliyor musunuz?


Kütüphanelerde ve kitapçılarda zaman geçirin.

Hangi kitapların başarılı olduğunu öğrenin. Kütüphaneciye yaş grubunuzdaki hangi kitapların popüler olduğunu sorabilirsiniz. Veya mağaza sahibine en çok hangi kitapların satıldığını sorun.

Diğer yazarların neler yazdığını görün ve fikir edinmek için kitaplarını okuyun.

Bu sayede hangi yaş grubuna hangi konuda ve nasıl bir içerikle yazılabileceğine dair çok daha derin bir araştırmaya girme ve bu araştırmalardan çok fazla şey öğrenme şansınız olacaktır.


Çocuk kitabı yazarlığı uzun ve keyifli bir serüvendir.

Bu serüvende kendinizi ne kadar çok geliştirirseniz başarılı hikayelere imza atıp, unutulmaz hikayeler çıkarma ihtimaliniz o kadar artacaktır. Bunu yapmanın ilk yolu da öncelikle o hikayeleri kimin için ve nasıl yazacağınızı bilmektir.

Kendinizi bu konuda geliştirmek ve çocuk kitabı yazarlığında profesyonel bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız; videolu dersler, ders notları, hikaye çalışmaları, podcastler ve alanında uzman eğitmenlerle canlı etkinlik ve etütlerden sınırsızca faydalanabileceğiniz Çocuk Kitabı Akademi’ye hemen üye olabilirsiniz.


256 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page