top of page

İyi Bir Yazarın Sahip Olması Gereken Olmazsa Olmaz Özellikler

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2022



Yalnızca iyi yazarak da bir kitap yazabilirsiniz. Ama iyi bir yazar olmak iyi kitap yazabilmekle sınırlı bir durum değil. Yazarlık bir yaşam biçimi olarak sahip olmanız gereken meziyetler içeriyor. Bu meziyetler de kalemi kuvvetli kişileri gerçek birer yazar olma yoluna taşıyor. Sayacağımız maddelerin hepsi kazanılması kolay fakat zaman isteyen, kazanıldığında da sizi gerçek bir yazar kimliğine büründürecek özelliklerdir.

Büyük bir kitap arşivine sahip olmak.

İyi bir yazar olmanın ilk kurallarından biri her zaman bahsettiğimiz gibi okumaktır. Eğer okuma alışkanlığına sahipseniz zaten büyük bir kitap arşiviniz olacaktır. Yazma yeteneği edinmenin en önemli yollarından bir de kitaplarınızla zihninizdeki hayal gücü kasanızı doldurmanız ve nasıl kurgu yapmanız gerektiğini beyninize kazımış olmanızdır.

Yani yalnızca sevdiğiniz türde kitap okumayın. İyi bir yazar her tür kitabı okuyup özümseyebilecek yetkinliğe sahiptir. Çünkü hepsinden alabileceği bir şeyler olduğunu bilir.


Gelişmiş bir gözlem gücüne sahip olmak.

İyi bir yazar olabilmenin olmazsa olmaz özelliklerinden biri de çok iyi gözlem gücüne sahip olmaktır. Gözlem gücünüz yok ve edinmek istiyorsanız da hayatınızı bir yazarın gözüyle yaşamaya hazır olmalısınız.

Bir yazar bakış açısına sahipseniz yaşam boyunca etrafınızda olan biten şeyleri kaçırmadan çevrenize dair gözlemler yaparsınız. Hayatı yalnızca sizin çevrenizden ibaret olarak görmez daha büyük bir açıyla görürsünüz.

Sokakta yanınızdan geçen kişiler, bir restoranta oturduğumuzda yan masadakilerin hayatları, bindiğiniz toplu taşıma aracındaki insanların duruşları, davranışları, kağıt toplayan çocuğun konuşması, giyimi, parktaki kedinin annesini aradığı anlar…

Çevrenizde gördüğünüz her ne olursa olsun gözlem yaptığınızda fark edersiniz ve ancak gözlem yaptığınızda hepsinin bir hikayesi olduğunu anlarsınız.


Dilbilgisine hakim olmak

Kendi üslubunuzu oluşturmak için var olan yapı taşlarını çok iyi biliyor olmanız gerekir. Dilbilgisi kuralları bir yemeğin malzemeleri gibidir. Nasıl ki yemeğe koyacağınız eksik malzeme ile hazırladığınız o yemek tatsız ya da eksik olacaksa dilbilgisi kurallarından yoksun yazılmış bir metin de edebi değerden yoksun olacaktır. İyi bir yazar dilbilgisine hakim ve onu istediği gibi kullanabilme meziyetine ve yeterliliğine sahip kişidir. Ustalıklı yazmak bu teknik kısımda da usta olmayı gerektirir.


Zaman yönetimine hakim ve çalışma disiplinine sahip olmak.

Yazar olmak demek, istediğiniz her an başınızı alıp uzaklara giderek bir kitap yazıp döndüğünüzde de hayatınızı diğer kitabınıza kadar keyif çatarak geçireceğiniz anlamına gelmiyor.

Yazar olmak disiplinli olmak demek. Yazabilme kabiliyetinizi geliştirmek için her gün ya da düzenli olarak yazıyor olmanız gerekli. Yazmayı bıraktığınızda yazıda sizi bırakır. Yazmaya başlandığında ise yazı kanalları açılır ve daha çok yazabilir hale gelirsiniz. Bu yüzden yazı konusunda disiplinli olan kişilerin yazabilme yetisi de çabuk gelişir. Aynı zamanda yazabilmek iyi zaman yönetimi yapabilmeyi gerektirir. Hayatın içinde yazmaya yeterli zaman ayırabilirsek Ve düzenli bir şekilde yazmaya devam edebilirsek istediğimiz kitabı ancak o zaman bitiriyor olabiliriz.

Erteleme, sonra yaparım deme, bir gün nasıl olsa yazacağım diye düşünmek yazmanın en büyük düşmanıdır.


Üslupta netlik ve zenginliğe sahip olmak

Etkili bir yazar, karmaşık düşünceleri ve fikirleri, başkaları tarafından hızlı ve kolay bir şekilde anlaşılan basit, net bir dille anlatabilir. Bu değerli meziyet, en karmaşık konuyu bile kompleks olmayan parçalara ayırarak ele alabilmesini sağlar. Bu herkesin anlayacağı şekilde anlatabildim mi? Yanda hedeflediğim kişiler yazdıklarımı okuduklarında anlayabilirler mi? Düşüncesiyle kalemini steril tutan kişilerin edindiği bir yetenektir. Anlaşılır ve net olmak size daha büyük bir okur kitlesine hitap edebilme şansı verir. Fikirlerinizi yanlış anlaşılmadan uzak şekilde karşıya ulaştırabilmek de cabası.


Değişikliklere açık olmak

Hayatın manevralarına kolay uyum sağlayabilen kişiler iyi yazar olabilme potansiyeline sahiptir. Çünkü kitap yazmak demek yazdığınız kurguyu çokça değiştirmek, düzenlemek, farklı yönlere götürmek demektir.

Bunu yapabilmek için kendi hayatınızda da kalıp yargılardan, değişmez kurallardan, dümdüz ilerleyen hayat çizgisindan uzak olmanız gerekir. Aynı zamanda farklı deneyimler yaşamaya açık kişiler, değişik hobiler denemeyi sevenler, hayatı farklı yönleriyle geliştirmeye açık kişilik yapısına sahip olanlar yazma konusunda çok yönlülüğe de sahip olacaktır. Unutmayın hayatınızın rutinlerini kırdığınız yerde hikayeler başlar.


Eleştirilere ve önerilere açık olmak

Yazar olmanın iyi yanı çok okunup çok sevilebilecek potansiyele sahip olmaktır. Kötü yanı ise çok okunup çok eleştirilme ihtimalinizin olmasıdır.

Eleştirileri bir yergi değil bir hediye olarak görürseniz ve en kötü eleştiride bile kendinize iyi bir çıkarım yapabilme yeteneğini edinirseniz kaleminizi oldukça hızlı geliştirebilirsiniz. Bu eleştiriler egonuza zarar verebilecek olsa bile.

Egonuzu bir yana koyup eleştirilerdeki yapıcı kısımlara odaklanmak, yıkıcı kısımları da görmezden gelerek yaptığınız işi daha iyi yapmaya odaklanmak sizin en büyük hedefiniz olmalıdır.

Açık fikirlilik, çalışmalarınızı başkalarının gözünden görebilmek ve zayıf noktalarınızı geliştirebilmekle başlar bu da sizi iyi bir yazar yapar.


İyi bir yazar olmak için iyi yazma becerisinin dışında da sahip olunması gereken önemli özellikler olduğunuz artık çok iyi biliyorsunuz. Bunların hepsi zamanla kendinizi geliştirerek edinebileceğiniz beceriler. Birden fazlasını kendinizde topladığınızda kalemi kuvvetli biri olarak başarılı işlere imza atmanız kaçınılmaz olacaktır.



399 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page